Wednesday, June 3, 2009

choices

korang perasan tak
dalam kebudayaan orang putih or mat salleh
diorang selalu letak botol kecik yang ada garam atau lada hitam (salt & pepper) atas meja
korang perasan tak
dalam kebudayaan kita tak ada

korang perasan lagi tak
dalam kebudayaan orang eropah tu jugak la
diorang kalau buat teh
diorang letak sekali pilihan nak gula atau susu/krimer (sugar&cream)
korang perasan lagi tak
dalam kebudayaan kita pun tak ada

apa maksudnya?

maksud yang saya paham adalah ini
budaya mereka menggalakkan kegemaran peribadi (personal preferences)
sedangkan budaya kita-kita ni suka memaksa
katakan lah kita pegi rumah orang atau orang pegi rumah kita
apa yang terhidang tu, terpaksa je ditelan
tak kisah la kalau kita-kita ni
'lactose intolerant' ke, 'diabetes' ke

dengan ini saya sebagai seorang yang banyak kegemaran peribadi
menyeru kepada semua rakyat dunia
marilah beramai-ramai mempunyai kegemaran peribadi
dan juga marilah menghormati kegemaran peribadi orang lain
dengan menyediakan pilihan kepada mereka
so kalau ada orang mintak garam atau gula lebih tu
tak payahlah terus-terus melenting, ok?



p/s:
i really like myself, so don't force me to be somebody i'm not
=)



4 comments:

aPuN said...

itulah sebab najib tukar "tolerate" kepada "acceptance"?

mungkin?

tapi biasanya kalau makcik2 aku, cakap je awal-awal, "eh aku ni ada darah tinggi, kurangkan he aku punya garam ngan gula tu".

btw, sama macam jepun, they put everything on the table. Maybe we are practising some part of it, iaitu, letak kicap atas meja. Koh kOh koH. Dan jangan lupa ya, sos juga. :D


Amermeftah said...

aku kalo buat air dumah org atau dumah senirik aku akan mnitak spesifikasi dulu mcm mana yg ra'ayat jelata mahukan

http://petaijeruk.blogspot.com/2009/05/peribahasa-islami.html
(sambil promot belog senirik)

aku anjurkan kau baca sajak Melayu karangan SN Usman Awang yang mungkin menjelaskan kenapa org Melayu cenggitu

http://www.bangfad.com/sastra/sajak-melayu-usman-awang.html

kalau setakat garam, gila, kicap dan sos tu bolehlah nak ada kegemaran peribadi (org French mungkin takleh) tapi biarlah peribadi yang berlandas hukum


valium said...

apun...
kalau umah lela,
ada dua patung kucing yang sepatutnya jadi bekas garam dan lada sulah tapi jadi perhiasan je atas meja tu
tapi umah lela ada kicap cair atas meja yang lela sorang je makan. ngee =)

amermeftah...
betul la jugak,
kalau kegemaran peribadi itu seperti
menyogok dadah setiap hari
atau menogak air yang berbentuk haram
atau saja mengepit anak katak di kiri kanan
sudah kes lain!


anak katak = lebih kurang anak ikan tapi tidak begitu berketrampilan.. hehe!


Amermeftah said...

-_-"


Post a Comment

Followers